Uniwersytet Jagielloński
Uniwersytet Gdański i Gdański Uniwersytet Medyczny
Uniwersytet Warszawski
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza
- Wydział: Wydział Biologii
- Badania: Genetyka, Biochemia, Biologia molekularna roślin, Wirusologia, Biotechnologia
- Studia: Licencjat (3 lata), Magisterskie-uzupełniające (2 lata)
- Koła naukowe: Koło Naukowe Przyrodników
Uniwersytet Wrocławski
Politechnika Wrocławska
Politechnika Gdańska
Politechnika Łódzka
- Wydział: Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
- Badania: Technologia żywności, Chemia żywności, Fermentacja, Mikrobiologia, Biochemia techniczna (min. Biokataliza, Ekstremozymy, Struktura związków biologicznie czynnych, Inżynieria enzymowa, Immobilizacja biokatalizatorów, Ukierunkowana ewolucja enzymów)
- Studia: Magisterskie (5 lat)
Politechnika Warszawska
Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
Uniwersytet im. Mikołaja Kopernika w Toruniu
- Wydział: Wydział Biologii i Ochrony Środowiska
- Badania: Biochemia, Biofizyka, Biologia komórki, Biotechnologia, Mikrobiologia, Genetyka, Immunologia, Biologia rozwoju
- Studia: Licencjat (3 lata), Magisterskie-uzupełniające (2 lata)
Uniwersytet Łódzki
- Wydział: Wydział Biologii i Ochrony Środowiska
- Badania: Biochemia, Biofizyka, Biologia Środowiskowa, Genetyka, Mikrobiologia, Fizjologia, Biotechnologia Drobnoustrojów, Biotechnologia Roślin, Biologia Komórki, Immunologia
- Studia: Licencjat (3 lata), Magisterskie (5 lat), Magisterskie-uzupełniające (2 lata)
- Koła naukowe: Koło Biotechnologiczno-Mikrobiologiczna Bio-Mik
Uniwersytet Śląski
- Wydział: Wydział Biologii i Ochrony Środowiska
- Badania: Biofizyka, Biochemia, Biologia komórki, Biotechnologia roślin
- Studia: Licencjat (3 lata), Magisterskie (5 lat), Magisterskie-uzupełniające (2 lata)
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
- Wydział: Wydział Nauki o Żywności i Biotechnologii
- Studia: Magisterskie 5 letnie (dzienne i wieczorowe)
- Badania: Absolwent jest przygotowany do teoretycznego i praktycznego stosowania technik biotechnologicznych w: rolnictwie, gospodarce żywnościowej, weterynarii, ochronie środowiska przyrodniczego, przemyśle farmaceutycznym i innych. Ma umiejętność selekcji i modyfikacji mikroorganizmów i komórek organizmów wyższych, prowadzenia procesów biotechnologicznych, w tym hodowli drobnoustrojów, hodowli tkankowych roślin i zwierząt. W toku studiów zapoznaje się z metodami wydzielania bioproduktów, ich oczyszczania i aplikacji, metodami analitycznymi i diagnostycznymi, a także ze stosowaniem metod biologicznych m. in. w ochronie roślin, produkcji wybranych leków i testów diagnostycznych dla zwierząt.
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Uniwersytet Rzeszowski
Politechnika Częstochowska
Uniwersytet Opolski
Politechnika Rzeszowska